AY TAKVİMİ

Tarımda Ay hareketlerinin bitki gelişimine yakından etkisi olduğunu ve bir çok çiftçinin de ekim, dikim zamanlarını bu hareketlere göre yaptığını öğrendim. Genel olarak Ay'ın ilk ve son dördün döneminde herhangi bir ekim, dikim işi yapılmayıp, ilk ay ve dolunay dönemlerinde ekim , dikim yapılmasının sağlıklı ve hızlı gelişim gösteren bitkiler elde edilmesini sağlayacağı önerilmekte.

Kısa süreli ve çok uzun süreli çimlenen tohumları ilk ay belirdiğinde ve takip eden 7 günlük dönem içerisinde ekmek gerekiyormuş. Kısa sürede çimlenen tohumlar Ay'ın çekim kuvveti en üst noktasında olduğu bu dönemde suyu emip kabuğunu hızlıca patlatarak daha kolay çıkıyormuş; çok uzun sürede çimlenen tohumlar ise su ve humik asidi emerek bir sonraki ilk ay döneminde çimlenerek güneşe merhaba diyormuş.

Dolunay ve takip eden 7 günlük dönemde uzun sürede çimlenen tohumlar ekilmeliymiş. Bu dönemde ay ışığı azalmakta ve ayın çekim kuvveti arttığından tohumların çimlenmesi ilk ay dönemine yetişmekteymiş.

Şaşırtma ve dikim işlemlerinin de Dolunay ve takip eden 7 gün içerisinde yapılması ile 21 günlük bir süre sonunda bitki kök sisteminin gelişen yaprakları besleyecek kadar kuvvetli olması sağlanmaktaymış.

Buna göre Nisan Ayı içinde ne zaman ne yapılabilir:


Ayrıca hangi bitki ne sürede çimleniyor. Buradan takip edilebilir:





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOMATESLE KARDEŞ BİTKİLER

FARKLI GÜBRE KAYNAKLARI

BAHÇEDE BÖCEKLERLE MÜCADELE