DOMATES ZARARLISI

Bahçeyi hazırlarken toprağın içinden çıkan larvayı çapa ile parçalamıştım. Ancak ne olduğunu şimdi daha iyi anladım. Bir Domates zararlısını olgunlaşmadan yok etmişim.

Aşağıda üç farklı aşaması görülen domates zararlısı gelişimini domates, patates, patlıcan ve biber yaprakları ile meyvelerini yiyerek tamamlıyormuş.


Kışın toprağın 10 cm kadar altında sert kabuk yapısı içinde geçiren zararlı, Mayıs Haziran ayları içerisinde tırtıl olarak bitkileri tırtıklamaya başlıyormuş. Tırtılların sırt kısmında 7-8 adet diyagonal beyaz şerit ve arka kısmında koyu renk dikensi kuyruk bulunuyormuş. Yetişkin formu ise arka kanatlarında zikzak beyaz şeritleri olan gri veya kahverengi renklerde yaklaşık 12-15 cm kanat açıklığına ulaşan kelebek şeklinde imiş. Çok hızlı uçabilen kelebek bu haliyle bazen kuşlarla da karıştırılabiliyormuş.
Az miktarda olduğunda yenme kayıplarını tolore edebilen bitkilerde eğer sıklıkla görülürse en etkili mücadele yöntemi mekanik ayıklama olarak belirtiliyor. Senede 1-2 kere üreyebilen bu zararlı ile sıkı mücadele etmek gerekiyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOMATESLE KARDEŞ BİTKİLER

FARKLI GÜBRE KAYNAKLARI

İLK ŞAŞIRTTIKLARIM ŞAŞIRDI!!!