ALTYAPIYI HAZIRLIYORUM

Tohumların ilk defa hayata kavuşacakları yerlerini hazırlamak için kap ayarlamak gerekiyor. Önceden kullandığım tava yoğurdu kapları gözüme ufak görünmeye başladı. Malum, balkondan bahçeye transfer olan tohumlardan söz ediyoruz. Bu nedenle plastikçilerin bol olduğu Eminönü civarında turlamak lazım.

Mısır Çarşısı'nın sağ yanındaki Hasırcılar Caddesi ve civarı dükkan dükkan geziliyor, ama işe yarar bir şey yok. Tam ümidi kesmişken gene plastik mutfak malzemeleri satan bir dükkan sahibinden bir adres bilgisi geliyor " Akyüz Plastik ". Çok ta tanıdık bir isim ???

Istanbul Ticaret Üniversitesinin tam karşısındaki Prof. Cemil Birsel Caddesi üzerinde Akyüz Plastiği görünce bu tanıdıklık anlam kazanıyor. Hemen her yerde bolca satılan plastik saksıların üreticisi.

Satıcıya derdimi anlatınca hemen tam da istediğim gibi kapları karşımda buluyorum. Şimdi gel bunların içinden seçim yap . Beyazı mı , grisi mi, derini mi, genişi mi derken sonunda keseye dokunmayan (tanesi 3.50 TL dan 10 Litrelik kaplar) hem de istediğim boyutlarda üretim kaplarımı alıyorum. Yaşasın...

Eh artık kaplar da olunca iş üretim ortamını hazırlamaya geldi. Önce suyun rahatça akması için bu kapların altlarının delinmesi gerekli. Hadi gene güzel bir iş matkap kullanıyorum. Beş kabı iç içe koyup hepsini aynı anda delmeye başladım ama bir sorun var, hızlı olsun diye bastırınca delik kenarlarında çatlama yapıyor. Daha dikkat etmek gerek. Neyse bu da bitti. İşte bol delikli büyüme kaplarım:









Sıra toprağı hazırlamaya geldi, Bauhaus'dan alınan 40 Litrelik Gardol torfu ile Erenköy tren istasyonunun arkasında bulunan çiçekçiden aldığım yanmış saf koyun gübresini elenmiş olarak karıştırıp (1/6 oranı uygundur herhalde) kaplara düzgünce aktarıyorum. Güzel oldu sanırım.









İyi de bunları balkonda nasıl tutmak lazım? İşte bir pratik çözüm. Asmalı sera sistemi dahiyane bir fikir. Üstelik işi bitince yer kaplamayacak. Tavana 4 adet sağlam delik delip dübel ile kancaları sıkıştırınca işlem tamam. Gene Bauhaus'dan alınan güneş ışığına dayanıklı 28 KG ağırlığı kaldıracak güçteki örgülü ip ile kapları sıralı şekilde asacağım. Aslında daha önce bu işi galvanizli zincir ile yapmayı düşündüm ama ekonomik olmayacaktı. 8 ~ 10 metre ip bu işi rahatlıkla görüyor. Görüntüsü de fena değil gibi...









Şimdi sera özelliğini verecek olan ve ısısını koruyacağı naylonu da geçirdik mi işlem tamamdır. Bunda da naylonu şekillendirmek için zımba tellerinin çok faydası oldu. Aslında bir fitil etrafından köşeleri dikerek oluşturmak daha güzel görüntü sağlardı ama biraz da tembellik var sanırım .

Yorumlar

  1. proje nefis.
    ama çimlenme için nem kadar ısı da lazım. gece soğuklarda fideler üşümeyecek mi ?
    ben ancak nisan sonu gibi ara ara balkona çıkarmıştım diye hatırlıyorum.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOMATESLE KARDEŞ BİTKİLER

FARKLI GÜBRE KAYNAKLARI

BAHÇEDE BÖCEKLERLE MÜCADELE