İLK ŞAŞIRTTIKLARIM ŞAŞIRDI!!!

İlk yapraklar belirdiğinde bir kısım pembe domatesi şaşırtmıştım. Ancak daha sonraki aşamalarda 3. ana yaprak çıkanları şaşırttığımda aradaki farkı daha iyi gördüm. İlk şaşırttıklarım hala eski konumlarına yakın dururken sonradan şaşırttıklarım kaç kat büyüdüler. Belki de köklerini fazla yumuşatmadan kulaklarından tutup çektiğim için gelişemediler bilemiyorum. Neyseki şu anda bir yığın gelişmekte olan Pembem var.
Aşağıda ilk şaşırttığım pembelerin son durumları, 3. yaprak çıktıktan sonra şaşırttıklarım, sürekli güneş alan yerde duran pembelerin koyu renkleri ve daha az güneş gören açık renkli pembelerden örnekler var.
Bir domates yetiştirme kitabından öğrendiğime göre gerçek yaprakların 3. veya 4. sü çıkarken yapılan şaşırtma ile domatesten en fazla ve iri ürün almak mümkün oluyormuş. Daha erken yapılan şaşırtmalarda erken ama az verim; daha geç yapılan şaşırtmalarda az ama iri ürün almak mümkünmüş.
İlk yapraklar çıktığında şaşırtılanlar: (hâlâ aynı boydalar)


3. yapraktan sonra şaşırttıklarım:

Sürekli güneşte duran yapraklar ve gövde koyulaştı:








Sadece sabah güneşini gösterdiğim Pembelerden bir örnek :
Tüm bunlardan sonra Pembelerin bahçeye inmesi için gövdelerinin en az kurşun kalem kalınlığına gelmesi gerekiyormuş bir de bunu duydum. Geçen sene bu kadar detaylı bir çalışma yapmamıştım ama aldığım domatesler hiç te fena değildi.




Yorumlar

  1. fideler harika görünüyor.
    ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. gerçekten çok iyi gözlemleme olmuş elinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. Aynı sağlıklı gelişimle büyüsünler, kutlarız!

    Tansuğ'lar

    YanıtlaSil
  4. ellerinize sağlık.güzel bir sezon olur dileklerimle .

    YanıtlaSil
  5. fidelerin maşallahı var
    inşallah diğer üyelerimiznde fideleri böyle gelişir
    açıklamalarınız için teşekürler
    meyveye dönuşmesini görmek dileğile

    YanıtlaSil
  6. meraba ben gülizar..benim fidelerde sorun var lütfen yardımcı olun...ben fideler iki yaprak olduktan sonra ilk şaşırmayı yapıp kağıt saksılara geçtim..ama çok sudanmı az sudanmı bilinmez bir nedenden dolayı12 fideden sadece 4 tane sağlam kaldı..şimdi 10-15 gündür fideler hiç büyümüyo bunlarda ölecek diye korkuyorum..ne yapmalıyım lütfen bana yardım edin..[bu arada ben organik toprak bulamıyorum nerelerden bulduysanız lütfen bilgilendirirmisiniz.şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  7. Gülizar Hanım, ben de ilk şaşırtmalarımda yapraklarından çekerek topraktan aldığım fideleri maalesef çoğunlukla kaybettim. Ancak daha sonra şaşırtma yaparken bir çay veya tatlı kaşığı yardımıyla (toprak oldukça kuru idi) köklerini serbest bırakarak torbalara şaşırttım ve hiç bir fire vermedim. İlk can suyunu verdikten sonra sadece toprağın kuru olduğunu elle kontrol ederek az miktarda su veriyorum (spray değil doğrudan toprağa ) . Bazen de yapraklar aşağıya doğru eğildiğinde ( fazla güneş gördüğü zaman da eğilir ama akşam kontrollerinde daha sağlıklı oluyor)suluyorum. Bu su miktarı göz kararı ( en küçük boy fide torbası için bir fincan kadar) ancak torbaların altında geniş delikler olduğu için fazlası zaten birikmeden gidiyor.
    Fidelerin hızlı büyümesini beklemeyin bendekiler de çok hızlı değiller ama yeni yaprak çıkıyorsa merak etmeyin sorun yok.
    Toprak için çok özel bir araştırma yapmadım. Sonunda temiz bahçe toprağına geçecekleri için Bauhaus'tan Gardol torf ve Erenköy istasyonunun arkasındaki çiçekçiden aldığım yanmış koyun gübresini kullanıyorum.
    Umarım elinizdeki fidelerden sağlıklı ürünler alırsınız.Başarılar.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOMATESLE KARDEŞ BİTKİLER

FARKLI GÜBRE KAYNAKLARI